Vårdfokus har tidigare rapporterat om neddragningar i Västerbottens landsting, som bland annat innebar att akutvården vid sjukstugan i Dorotea och ambulansen i Åsele tagits bort. I februari 2012 ockuperade nissnöjda invånare sjukstugan och Doroteaupproret skapade stora rubriker.

Aktionen ledde till en folkomröstning om ett åtgärdspaket som säkerställer sjukvård för alla. Kravet var bland annat att Dorotea sjukstuga får primärvårdsjour och vårdplatser som tidigare, och att Åsele får en egen ambulans.

Igår avgjordes den historiska folkomröstningen, den första i sitt slag, och resultatet blev ett rungande "ja", 53 305 för och 4 422 mot enligt den preliminära rösträkningen. Folkomröstningen är dock bara rådgivande och nu är det upp till landstingsfullmäktige att fatta beslut om åtgärder och prioriteringar, något som kommer ske i november då budgeten för 2014 ska spikas.

Oklart hur folkomröstningen ska tolkas

Resultatet från söndagens folkomröstning är alltså ett klart "ja", men har ändå orsakat förvirring om hur det ska tolkas. Väljarna hade flera olika ja–alternativ att ta ställning till, vilket gör det svårt att veta vilket av dem de har röstat för.

– Vi kan i alla fall inte nu tolka det här som ett tydligt budskap för att riva upp beslutet, säger Peter Olofsson (S), landstingsstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Dessutom har landstingsfullmäktige bara förbundit sig till att följa folkets vilja om valdeltagandet var minst 50 procent. Det blev 29 procent.