Det är vid vårdcentralen i Tannefors i Linköping som kbt, kognitiv beteendeterapi, används för viktminskning. I våras gick tolv patienter ner 114 kilo tillsammans med hjälp av kbt.

I den ena gruppen gick deltagarna ner i snitt 12 kilo och i den andra 7 kilo.

Övervikt handlar om känslor

– Det vanligaste är att viktgrupper fokuserar på olika dieter, men vi ser att det är effektivt att arbeta med beteendemönster. Övervikt handlar om känslor, säger Helena Järnåsen, dietist inom landstinget i Östergötland.

Avsikten är att upptäcka sina medvetna och omedvetna ätbeteenden genom terapin. Det kan vara ett ätande som sker medan man ser på tv eller läser, är trött eller stressad, ledsen eller glad.

– En automatisk tanke kan göra att man äter kopplat till en viss känsla eller aktivitet. Vi kan inte styra de automatiska tankarna, men vi kan lägga till medvetna tankar och påverka känslan i kroppen och på så sätt förändra vårt ätbeteende, säger Helena Järnåsen.

Fortsätter gå ner i vikt

Patienterna har samtidigt ett kostschema som de följer. Schemat anger mängden av mat, medan patienten själv väljer livsmedel.

– Patienterna har nu följts upp efter sommaren och de fortsätter att gå ner i vikt. Regelbundna uppföljningar kommer att göras under 18 månader, säger Helena Järnåsen.

I höst startar nya viktgrupper vid vårdcentralen i Tannefors.

Kbt-baserad viktminskning har utvärderats vetenskapligt av socionomen och forskaren Lisbeth Stahre (se länk till höger).