Illamående, kräkningar och aptitlöshet är symtomen vid gastropares som drabbar en tredjedel av alla diabetespatienter.

Det är en magsjukdom som gör att kroppen smälter maten långsammare och att magmusklerna arbetar sakta eller inte alls, vilket leder till att magsäcken inte töms på rätt sätt.

Fiskgratäng och soppa

Nu visar forskning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset att kostförändringar ger effektiv hjälp. Det handlar om att äta mat med små partiklar, som lätt faller isär, exempelvis kokt potatis, fiskgratäng, köttfärslimpa, släta soppor.

I en studie, som omfattar 56 diabetespatienter med gastropares, fick de som åt mat med liten partikelstorlek betydligt mindre mag- och tarmsymtom än de som åt vanlig diabeteskost, som ofta innebär grövre mat.

Ångest i samband med måltider

– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos de som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att denna ångest minskade, säger Eva Olausson, som presenterar studien i en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

Det visade sig också att de som åt mat med liten partikelstorlek tömde magsäcken lika fort som friska personer. Även blodsockret steg på ett mer normalt sätt efter måltiden.

– Kostbehandling med mat med liten partikelstorlek innebär sannolikt att patienterna får färre insulinkänningar, och att eventuella känningar blir lättare att häva. Det innebär ett stort framsteg för patienterna, säger Eva Olausson.

Nya diagnosmetoder

En testmåltid med mat med stor partikelstorlek kan också användas för att identifiera patienter med gastropares, så att de snabbare kan få rätt behandling och råd. Forskarna har också utvecklat en diagnosmetod där patienter får svälja särskilda markörer vars färd genom magsäckstömningen följs med röntgen.

Avhandlingen Diagnosis & dietary intervention in patients with diabetic gastroparesis försvaras vid en disputation den 20 september.