I senaste numret av Allergia tar tidningen upp en relativt ovanlig form av allergi som visat sig kunna uppstå efter fästingbett – allergi mot kött.

År 2009 diagnostiserades tre personer med köttallergi vid allergisektionen på Södersjukhuset i Stockholm. I dag, fyra år senare, är siffran uppe i nästan 50.

Svåra allergireaktioner

Symtomen visar sig i form av nässelutslag, svullnad i ansikte och mun och magproblem. Men det kan bli betydligt allvarligare än så. Många drabbas av anafylaktisk chock varför den som fått diagnosen förutom antihistamin- och kortisontabletter kan behöva bära en adrenalinpenna med sig för att snabbt kunna häva tillståndet.

Till skillnad från vanliga allergier är det inte proteiner som står bakom den allergiska reaktionen utan en kolhydrat som fått namnet alfa-gal.

Överförs från fästingar

Alfa-gal finns hos flertalet däggdjur, men inte hos människan. Däremot finns den i magtarmkanalen hos fästingar. Den som blivit biten av en fästing kan därför utveckla antikroppar mot alfa-gal.

I USA heter köttallergi "alpha-gal allergy", vilket enligt allergologen Maria Stenhammar vid Södersjukhuset är en mer korrekt bennämning eftersom det finns människor som har en annan form av köttallergi som inte är orsakad av alfa-gal.