Iklädda svarta sopsäckar och med olika budskap på bröstet la sig de 30-talet deltagarna ner på trottoaren för att symbolisera de olika delar av välfärden som organisationen anser håller på att dö.

Det var budskap som: rätt att duscha, allas lika värde, någon att prata med och en barnmorska per födsel. Sjuksköterskan Martha Nelson var en av dem som deltog i manifestationen. Hon jobbade på Karolinska till i mars då hon blev sjukskriven för utbrändhet.

Personalen bör ta ansvar

– Det här är vad jag orkar i dag, sedan får jag gå hem och lägga mig. Folk borde protestera mer mot det som sker, varför reagerar de inte, sa hon.

Flera andra sjuksköterskor var också med. En av dem var Gunilla Wettersjö, nybliven pensionär.

– Vi som är personal och ser följderna inifrån måste beskriva dem och protestera, sa hon.

Gunilla Wettersjö är upprörd över hur fokuset och mycket av pengarna i vården har flyttat från de mest behövande till en relativt frisk medelklass.

– Vi har fått långa utbildningar med skattemedel och har ett ansvar att säga ifrån. Men i dag verkar många sjuksköterskor och i ännu högre grad läkare vara mer inriktade på sin egen karriär och vill inte riskera att chefen blir arg om de protesterar. Deras själviskhet skadar verksamheten, sa hon.

Ny manifestation på lördag

Folkkampanj för Gemensam Välfärd är en partipolitiskt obunden organisation på vänsterkanten vars syfte är att arbeta för utveckling av den gemensamma välfärden och verka för landsomfattande manifestationer inför valet 2014. De är emot nedskärningar, privatiseringar, resursbrist, new public management, marknadsanpassningar och vinstuttag.

Ligg-aktionen var en träning inför de manifestationer som ska hållas på tio orter runt om i landet på lördag.