Ny etisk kod ska säkra kvalitet och schyssta villkor i vården

Fack och arbetsgivare har tagit fram en etisk plattform som ska garantera god kvalitet i vården. Plattformen ska inte öka pappersbördan på vårdpersonalen — däremot kan den vara en hjälp för alla som är på jakt efter nytt jobb.

Det är inte mindre än 17 olika parter inom vården och omsorgen, däribland Vårdförbundet, som står bakom den nya etiska plattformen som presenterades i dag.

Både privata och offentliga

Tanken är att alla offentliga och privata vårdgivare som vill ska kunna ansluta sig och därmed förbinda sig att öka insynen när det gäller kvalitet, ekonomi och anställningsvillkor. Allt från ägarförhållanden, ersättningsnivåer och personalens kompetens ska redovisas öppet på en nationell hemsida som ska vara klar nästa vår.

– Allmänheten ska ha god insyn oavsett om huvudmannen är offentlig, privat eller en idéburen organisation. Det här ersätter inte de öppna jämförelser som redan finns, utan är ett komplement, säger Håkan Sörman, vd för arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Kollektivavtal och meddelarfrihet

En rad krav ska nu tas fram på de vårdgivare som vill ansluta sig till den etiska plattformen, till exempel att de ska ha kollektivavtal och meddelarfrihet för sina anställda, rätt att fritt prata med en journalist utan att arbetsgivaren kan hindra det.

Hoppas på stor uppslutning

Trots att det är frivilligt att vara med tror Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro inte att plattformen riskerar att bli ett slag i luften.

– Tvärtom. Genom att vi är 17 stora aktörer som nu visar vilka krav som vi ställer för att kunna säkerställa en god och säker vård tror jag att vårdgivarna snarare kommer att stå och knacka på dörren för att få vara med, säger hon.

Hon tror inte heller att plattformen och allt som ska redovisas på den nya hemsidan kommer att bidra till att vårdpersonalen tyngs av ännu mer administration.

– Plattformen innebär inte att våra medlemmar får mer att göra, utan det här är en ledningsfråga, säger Sineva Ribeiro.

Verktyg som även hjälper vårdpersonalen

Öppna jämförelser riktar sig oftast till patienterna, som ett verktyg för dem att exempelvis välja vårdcentral. Men Vårdförbundets medlemmar kan själva ha konkret nytta av den nya etiska plattformen, till exempel när man är nyutexaminerad och ska ut i arbetslivet eller när man är på jakt efter nytt jobb.

– Då kan man se vilka arbetsgivare som har anslutit sig och var det finns schyssta villkor, säger Sineva Ribeiro.

Togs fram efter långdragen kritik

Den plattform som presenterades i dag kommer i kölvattnet av en mångårig och stundtals hetsig kritik mot konkurrensutsättning i vården och missförhållanden hos privata vårdgivare.

Borde inte dagens överenskommelse ha gjorts innan lov, lagen om valfrihetssystem, sjösattes?

– Absolut. Detta är definitivt en bakläxa mot bakgrund av den debatt som varit, säger Sineva Ribeiro.

Privatanställda har inte samma skydd

Vårdfokus har tidigare rapporterat om problemet med att meddelarfrihet som skrivs in i avtal med privata vårdgivare inte har samma tyngd som den grundlagsskyddade meddelarfrihet som offentliganställda har. Vid dagens presskonferens presenterades ingen lösning på det, utan beskedet var att plattformens krav på meddelarfrihet är en viktig signal både till arbetsgivarna och lagstiftarna.

17 parter står bakom den etiska plattformen

Arbetsgivare:
Sveriges Kommuner och landsting
Arbetsgivaralliansen
Arbetsgivarföreningen KFO
Vårdföretagarna

Fackförbund:
Vårdförbundet
Akademikerförbundet SSR
DIK (dokumentation, information och kultur)
Kommunal
Legitimerade sjukgymnasters riksförbund
Naturvetarna
Psykologförbundet
SRAT (akademiker inom hälsa, kommunikation och förvaltning)
Sveriges arbetsterapeuter
Sveriges farmaceuter
Sveriges läkarförbund
Tjänstetandläkarföreningen
Vision

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida