Praktikplatspanik i Stockholm

Praktikplatspanik i Stockholm
Emma Nellåker, sjuksköterskestudent på KI, får förbereda sig inför praktiken i sista stund. Foto: Privat

Efter helgen startar den långa praktiken i termin fem för Emma Nellåker, sjuksköterskestudent på Karolinska institutet. Först i går fick hon besked om att hon fått en praktikplats.

Återbuden har rasat in efter sommaren, berättar Elisabeth Asplund, VFU-samordnare på Karolinska institutet. Arbetsplatser i vården hör av sig med kort varsel och berättar att de inte längre kan ta emot sjuksköterskestudenter, eftersom de inte har någon som kan hand om dem.

Kort varsel

I veckan har hon arbetat med det mest akuta. Att försöka hitta nya VFU-placeringar till tio studenter som ska ut på praktik nästa vecka. En av dem är Emma Nellåker. Hon hade börjat läsa på om en sjuksköterskas arbete på en somatisk öron-näsa-hals-avdelning, men fick med kort varsel veta att hon blivit av med sin praktikplats.

– Du hinner oroa dig mycket och det känns jobbigt att inte få tid att förbereda sig. Det är stor skillnad mellan att hamna på till exempel en hjärtavdelning eller på öron-näsa-hals som jag trodde att jag skulle till, säger hon.

Pressat läge

Många av återbuden kommer från avdelningar på Karolinska universitetssjukhuset som enligt egna uppgifter fått tacka nej till totalt 120 sjuksköterskestudenter från Karolinska institutet och Röda korsets högskola sedan maj i år och fram till nu.

Även många äldreboenden i Stockholmsområdet kommer med sena återbud inför höstens praktiker.

– Det händer mycket i verksamheterna, många slutar och det är mycket nyinskolningar. När det inte finns någon fast personal blir det inte heller någon bra miljö för studenterna, säger VFU-samordnaren Elisabeth Asplund.

Ond cirkel

Marcela Johnson, VFU-samordnare på Röda korsets högskola, hade ännu större problem att få fram praktikplatser till sina studenter förra året, men situationen är tuff även i år, berättar hon. Det är från avdelningar där nya sjuksköterskor behövs som mest som de flesta återbuden kommer. Geriatriken är ett sådant exempel.

– Där har de inte sjuksköterskor och de går på knäna. Har de inga sjuksköterskor kan de inte ta emot studenter. Det blir en ond cirkel, säger hon.

Drabbar studenterna

I går fick Emma Nellåker veta att gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kan ta emot henne för en fem veckor lång praktik. Nu ska hon ägna helgen åt att i sista sekund förbereda sig för den viktiga praktikperioden, som har stor betydelse både för hennes känsla för yrket och för hennes betyg.

– Jag vill komma dit och göra ett bra intryck från början. Det kan göra stor skillnad vad du kan visa första dagen. Jag har märkt att det har hjälpt på tidigare praktiker, att du har hunnit läsa på och sätta dig in i ämnet och har koll på begrepp.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida