Vårdfokus har tidigare rapporterat om kaoset som uppstått i primärvården i Jämtland sedan stafettläkarna togs bort den 1 juni.

Stoppet har fått stora konsekvenser då det dränerat flera hälsocentraler på läkare och både landstingets revisorer och dess patientsäkerhetsenhet är kritiska. Bland annat handlar det om risk för uteblivna diagnoser, felmedicinering, mindre tid för hembesök och fler patienter på akuten.

Fackförbunden anmäler tillsammans

Efter att ha försökt få gehör på varsitt håll gör nu Vårdförbundet och Läkarförbundet gemensam sak och skriver en så kallad 6:6a–anmälan, larm om brister i arbetsmiljön, till Arbetsmiljöverket. De båda fackförbunden kräver omedelbara åtgärder på grund av underbemanningen.

– Det är nu vi måste få en lösning, säger Barbro Englesson, ordförande Vårdförbundets avdelning Jämtland.

Två hälsocentraler utan läkare

Stafettläkarna togs bort eftersom politikerna tyckte att de blev för dyra, men resultatet blev att två hälsocentraler, Torvalla och Brunflo, nu är i stort sett utan läkare. De fast anställda läkarna har sökt sig till andra jobb på grund av arbetsbelastningen, och sjuksköterskorna lämnas kvar med arga och frustrerade patienter som får åka flera mil för att få en läkartid någon annanstans.

Patienter som bedöms som subakuta läggs på hög vilket får till följd att sjuksköterskorna oroar sig för att göra allvarliga felbedömningar.

– Situationen är helt sanslös. Våra medlemmar är stressade och förtvivlade, säger Barbro Englesson.

Stafettläkare är dyra. Hur skulle man ha löst detta i stället?

– Vi vill inte heller ha stafetter men tycker att man skulle haft en långsiktig lösning och fasat ut dem efter hand, säger Barbro Englesson.

Finns ett inneboende problem

I torsdags ordnade Vårdförbundet en paneldebatt och bjöd in politikerna för att diskutera säker vård. Landstingspolitikern Ann-Marie Johansson (S) var en av dem och hon konstaterade att man måste anställa fler. Som det är nu tar man in vikarier och övrig personal får jobba över vilket i sig kostar pengar.

Enligt Vårdförbundets Barbro Englesson finns det ett grundproblem i landstinget Jämtland som gör det svårt att rekrytera läkare. Det så kallade kapiteringstalet, antalet patienter som en läkare ansvarar för, är högre än i resten av Sverige.

– Du får jobba för samma pengar, men ta hand om fler, säger hon.