SVT har låtit opinionsföretaget Novus ta reda på om väljarna tycker att sjukvården, skolan och sociala skyddsnät som a–kassan har blivit bättre eller sämre sedan förra valet 2010.

Resultatet är ett nederlag för regeringspartierna, väljarna underkänner välfärdspolitiken.

"Många är besvikna"

När det gäller sjukvården svarar 6 av 10 att det har blivit sämre eller mycket sämre. Motsvarande siffra för skolan är 57 procent.

– Människor är besvikna och jag är besviken. Vi har haft en sommar med rapporter om problem inom både sjukvården och äldreomsorgen, rapporter om skolkonkurser och sjunkande skolresultat så jag är inte så förvånad. Det jag är förvånad över är att regeringen inte gör någonting åt det, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till SVT.

Självrannsakan hos de styrande

Det är inte bara oppositionen som är kritisk. Även bland moderaternas sympatisörer finns det många, 28 procent, som tycker att till exempel sjukvården har blivit sämre.

– Väljarna signalerar att det finns mer att göra inom både skol- och sjukvårdsområdet. Då måste vi utforma en politik som ger svar på de frågorna, säger Kent Persson, partisekreterare (M).