Cancerceller skickas upp i rymden

Cancerceller skickas upp i rymden
Nu på fredag skjuts cancerceller upp i rymden.

Forskarna hoppas att tyngdlöshet kan ge ny kunskap om cancer.

Sex miljoner cancerceller från en patient med aggressiv sköldkörtelcancer ingår vid NASA:s nästa uppskjutning till den internationella rymdstationen ISS. Förhoppningen är att ett botemedel mot cancer kan ligga gömt i kunskapen om hur cancerceller reagerar i viktlöshet.

Tyngdlöshet ändrar beteendet

Studier har visat att tyngdlöshet ändrar cancercellers beteende, och att drygt en tredjedel dör. Uppskjutningen, som är planerad till fredag, är kulmen på flera års forskning.

-Vi vill förstå den mekanism som aktiverar celldöd i tyngdlöshet. Vi vet att proteiner utlöser den mekanismen, men vi vet inte vilka det är som gör det. Med sådan kunskap kan nya läkemedel mot cancer utvecklas, säger Daniela Grimm, professor i rymdmedicin vid Århus universitet.

Efter en månad i rymden skickas cellerna tillbaka till jorden, i en kapsel som faller i Stilla havet utanför Kalifornien. Sedan kan forskarna börja undersöka cellerna. Resultaten beräknas vara klara om cirka ett år.

Cancerceller delar sig mer

Friska celler är naturligt programmerade att döda sig själva, men cancerceller undviker detta ”självmord". I stället delar de sig mer, vilket gör att cancern sprider sig.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida