Det var i söndags som en kvinna i 30-årsåldern fick, vad man än så länge tror är, ett hjärtstopp under pågående förlossning. Kvinnan fördes till Karolinska universitetssjukhuset och ligger nu i koma.

– Jag kan bekräfta att vi har haft en allvarlig komplikation, men med hänsyn till familjen vill vi inte uttala oss mer innan vår händelseanalys är klar nästa vecka, säger Ulrica Törning, pressansvarig vid BB Sophia.

Hon bekräftar också att det rör sig om ett troligt hjärtstopp, men säger att det kan handla om något annat. Barnet mår bra och kvinnan är vid liv, men ligger i koma.

Händelsen lär återigen sätta fart på diskussionen om säkerheten som debatterades mycket innan BB Sophia öppnades. Kritikerna ansåg att det inte kunde anses lika patientsäkert som att föda på ett akutsjukhus och att det är en allvarlig risk när patienter måste forslas till ett annat sjukhus om något händer.

Barnmorskeförbundet avfärdade kritiken och menade att det är lika säkert att föda på barnmorskeledda förlossningsenheter som på akutsjukhus.

BB Sophia pekar också på att man har två intensivvårdsplatser, två operationssalar och anestesi med full jour.

BB Sophia öppnade i våras och drivs av Praktikertjänst AB med barnmorskan Gudrun Abascal som vårdchef.