På ett sjukhus i norra Liberia dog nyligen de två hälsoarbetarna James Tambah Dahh och Ramuson Tamba Lendan av det dödliga viruset ebola efter att ha vårdat smittade.

Deras död har uppmärksammats av det västafrikanska vårdfackliga nätverket Wahsun och den globala fackliga organisationen PSI.

Eftersom de var oförsäkrade och arbetsgivaren vägrat att betala ut lön till de efterlevande har Wahsun och PSI donerat en summa pengar till deras fruar.

Saknar skyddskläder

– Anledningen till att hälsoarbetare dör är att de inte förses med de skyddskläder som är nödvändiga att ha medan de arbetar med att rädda liv, säger G Isaac Williams som är ordförande i det liberianska sjukvårdsfacket NPSHWUL.

De fackliga organisationerna i Liberia har bett om samtal med den Liberianska regeringen för att tillsammans reda ut vad som behöver göras för att skydda de anställda och få ett slut på epidemin. Hittills har deras begäran om ett möte inte bönhörts.

1300 drabbade

Som Vårdfokus tidigare berättat avled nyligen en av de ledande ebolaexperterna – läkaren Sheik Humarr Khan vid Kenema Government Hospital i Sierra Leone efter att själv ha blivit smittad av ebola.

Även chefsjuksköterskan Mbalu Fonnie vid samma klinik dog av sjukdomen, som hittills drabbat drygt 1 300 personer i Västafrika, varav cirka 730 har avlidit.