– I solidaritet med aktivister på Irland, kvinnan i fallet, och som en protest mot irländska statens syn och behandling av kvinnor står vi upp för alla kvinnors rätt till sina egna kroppar, sa Emelie Weiderud från RFSU:s aborträttsnätverk.

Brutalt våldtagen

Det aktuella fall som lett till protester runt om i världen handlar om en tonårsflicka som har blivit brutalt våldtagen i sitt hemland. Som nyinvandrad i Irland upptäckte hon att hon var gravid. I vecka åtta ansökte hon om abort men blev nekad.

Fara för kvinnans liv är ett skäl att få abort i Irland. Men trots att både läkare och psykiatriker bedömde att risken var stor att den unga kvinnan skulle ta sitt liv om hon tvingades fullfölja graviditeten fick hon avslag.

Som immigrant kunde hon heller inte ta sig till Storbritannien för abort – som tusentals irländska kvinnor varje år. Och hon hittade inga andra utvägar heller för att avbryta sin oönskade abort.

Tvångsmatad

Flickan försökte ta sitt liv och när hon sedan hungerstrejkade blev hon tvångsmatad. I graviditetsvecka 25 förlöstes barnet mot flickans vilja med kejsarsnitt eftersom hungerstrejken ansågs riskera fostrets liv.

Bland talarna på manifestationen i Stockholm fanns jämställdhetsminister Maria Arnholm, Gunvor Eriksson från Miljöpartiet och RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros och en skrivelse överlämnades till ambassadören.