I början av november hölls en annorlunda tillställning på Fotografiska museet i Stockholm. Under ett 24 timmar långt hackathon kämpade tolv lag bestående av sjuksköterskor, läkare, ekonomer, entreprenör, programmerare och illustratörer om första priset i finalen av APPlicera hälsa.

Tävlingen gick ut på att utveckla den bästa hälsoappen för personorienterad vård som kan göra skillnad för patienterna, och utlystes av Forum för välfärd i våras.

Förebyggande vård

Det blev MyFoot Diabetes, en app som hjälper personer med diabetes att förebygga fotsår direkt i mobilen eller på läsplattan, som vann. Appen ska hjälpa dem att enkelt göra en fotundersökning via mobilen eller plattan.

Förhoppningen är att underlätta för patienterna att själva ta hand om sina fötter på ett sätt som förebygger fotproblem och därmed minskar risken för sår och amputationer på sikt. Ett diabetessår kan kosta uppåt 50 000-100 000 kronor för sjukvården, och om det går så långt som till amputation kan det handla om 500 000 kronor

Trollar med fötterna

Det vinnande laget består bland annat av ortopedingenjörerna Ulla Hellstrand Tang och John Alnemo från Sahlgrenska universitetssjukhuset. Tillsammans med webbutvecklare och en grafisk designer har de utarbetat en prototyp för MyFoot Diabetes.

– Det känns som att vi har fått ett trollspö i våra händer med den här appen. Vi kan verkligen få upp fötterna på bordet, vilket jag tror gör nytta både för patienter och personal. Jag tror att vi kan spara miljardbelopp och samtidigt bevara god livskvalitet för diabetespatienterna. Dessutom kan det kanske inspirera till appar för andra patientgrupper, säger lagledaren John Alnemo i ett pressmeddelande.

Priset består av 50 000 kronor, mentorskap under den fortsatta utvecklingen av appen och en resa till Googles huvudkontor i Dublin.

MyFoot Diabetes finns ännu inte tillgänglig för neddladdning, utan kommer att lanseras i Sverige under 2015.