Blev av med utlovat jobb när hon vägrade delta vid aborter

Läste till barnmorska utan att känna till att hon i sitt yrke inte kan hänvisa till sin tro.

Anmälaren arbetade som sjuksköterska på Höglandssjukhuset i Eksjö då hon började läsa till barnmorska. Hon beviljades studielön utan förbehåll för de tre terminer som utbildningen tar. Förlossningspraktiken på termin två gjorde hon på sjukhusets kvinnoklinik i våras.

Enligt den anmälan som hon nu skickat till diskrimineringsombudsmannen, DO, erbjöd cheferna på kvinnokliniken henne både vikariat på sommaren och vikariat efter utbildningen i väntan på en fast tjänst. Men när hon inför sommarjobbet mejlade till den ena chefen och förklarade att hon på grund av sin tro inte var kapabel att utföra aborter fick hon veta att erbjudandet om arbete inte var aktuellt längre. Studielönen drogs också in för den tredje och sista terminen.

Ville vara ärlig

– Jag ville vara ärlig, säger den nu färdiga barnmorskan till Vårdfokus.

Enligt barnmorskan sades det ingenting under utbildningen om att eftersom aborter ingår i barnmorskans kompetensområde ska hon kunna arbeta med abortverksamhet.

– Jag kände inte att de sa det så tydligt. Man gick förstås igenom hur det går till på skolan och jag satt med i samtal på kliniken, men jag upplevde inte att de sa att man måste vara beredd att utföra aborter. Förlossning och bb är min passion och jag hade bara tänkt arbeta med det, säger hon.

Går inte att neka i Sverige

2010 antog Europarådet med stor majoritet en resolution om att ingen mot sitt samvete ska tvingas medverka vid abort eller dödshjälp, den så kallade samvetsklausulen. Men i Sverige kan hälso- och sjukvårdspersonalen inte slippa utföra vissa arbetsuppgifter genom att hänvisa till sin tro eller sitt samvete. En majoritet i Sveriges riksdag röstade 2011 för att inte ta hänsyn till resolutionen.

Sedan dess har Sverige anmälts till Europarådets kommitté för sociala rättigheter, för att vi inte följer resolutionen. Bakom anmälan står en katolsk paraplyorganisation för europeiska familjeorganisationer, FAFCE, svenska Pro vita och föreningen Kristna läkare och medicinstudenter.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida