De flesta föredrar musik under ambulanstransporten

De flesta föredrar musik under ambulanstransporten
Kanske kan rogivande musik i ambulanser påverka sjukdomsförloppet i positivt riktning. Illustration: Mostphotos

För en liten kostnad får patienterna möjlighet att komma till ro.

Forskare vid Ålborgs universitetssjukhus i Danmark har i samarbete med Harvard Medical School i Boston testat hur patienter upplever möjligheten att få lyssna på rogivande musik under tiden som de färdas till sjukhuset i ambulans.

Specialskriven musik

Två ambulansfordon utrustades med ett par specialdesignade högtalare. Musiken som spelades var specialskriven i syfte att skapa lugn för patienterna. Under en period på tio månader fick totalt 158 patienter som åkte i ambulanserna lyssna på musiken i tio minuter. Under lika lång tid var högtalarna bortkopplade, så att de kunde jämföra.

Majoriteten, 72 procent, föredrog att åka ambulans till tonerna av musik. Övriga ville helst slippa.

Ljud som stressar

Under en ambulanstransport är det många olika ljud som kan stressa patienten i en redan otrygg situation – allt från ilskna sirener till mullrande motorljud och blippande elektronisk utrusning.

– I många situationer är det livsviktigt att patienten slappnar av, det gäller exempelvis för hjärtpatienter, patienter med hjärnblödning och födande kvinnor, säger överläkaren Per Thorgaard i en artikel som publiceras på Ålborgs universitetssjukhus webb.

Vill utrusta alla ambulanser

Kjeld Brogaard som är chef för Falcks ambulansverksamhet på Nordjylland tycker att resultaten är mycket positiva och kan tänka sig att utrusta samtliga danska ambulanser med den typ av högtalare som användes i försöket.

– Nu är det dokumenterat att ljudmiljön i ambulanserna gör skillnad. Och det är en mycket liten investering som ska till: en högtalare, en ljudspelare och specialkomponerad musik, säger han till Danmarks Radio Nordjylland.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida