I öppna register kollar arbetsgivarna prickningar i yrket, som sjuksköterskor fick i det gamla systemet  för anmälningar. Varje dag får Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, 100-150 mejl som gäller personupplysningar för legitimerad personal.

Som ett yrkesförbud

Flera sjuksköterskor berättar för Vårdfokus att en varning eller erinran de fått för många år sedan fortfarande fungerar som ett yrkesförbud.

– Jag får inga jobb för att jag har en varning som jag fick för flera år sedan. Hur länge finns pricken kvar egentligen? säger en sjuksköterska som vill vara anonym.

Svaret är: längre än om du hade dömts till böter i en domstol. För den som begått ett vanligt brott och får böter försvinner det ur belastningsregistret efter fem år – medan anmälningar och utdelade påföljder för misstag i vården finns kvar för gott i myndighetens register.

Får inte ljuga om prickningar

I grund och botten är det bra att arbetsgivaren gör noggranna legitimationskontroller, enligt Vårdförbundets jurist Carita Fallström.

– Men vem som helst kan ha dragit på sig en varning eller erinran. En indragen legitimation eller annan begränsning i yrkesutövandet är betydligt värre.

– Den som söker nytt jobb behöver inte berätta frivilligt om en varning eller erinran, men om den potentiella arbetsgivaren ställer en direkt fråga får man inte ljuga.