Rätt dos med farmakogenetiska analyser

Rätt dos med farmakogenetiska analyser
Hugo Kohnke, biomedicinsk analytiker inom klinisk kemi och farmakologi, kör analyserna i laboratoriet. Foto: Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset i Uppsala är först med att analysera gener för att hitta rätt läkemedel och dos vid behandling av förhöjda blodfetter.

Farmakogenetiska analyser är ett område under snabb utveckling – det handlar om att kunna skräddarsy val och dos av läkemedel så att patienterna får rätt behandling så snabbt som möjligt.

Först i Sverige

Som första svenska sjukhuslaboratorium har Akademiska laboratoriet nyligen infört analyser av en viss genvariant som kan förutsäga risken för allvarliga muskelbiverkningar vid behandling med statiner, en vanlig typ av medicin som ges för att sänka kolesterol.

Hos vissa patienter kan statiner ge muskelbiverkningar som i sällsynta fall kan orsaka ett omfattande sönderfall av muskelceller och leda till akut njursvikt.

Sänka dosen

Med hjälp av den farmakogenetiska analysmetoden som nu införts som rutin kan man undersöka om patienten har en viss variant av genen SLCO1B1 som kodar för ett transportprotein.

Patienter som har dubbla anlag av genvarianten får högre nivåer av läkemedlet och det ökar risken för allvarliga muskelbiverkningar. I så fall måste dosen sänkas eller bytas mot ett annat läkemedel.

– Farmakogenetiska analyser är ännu relativt okända inom sjukvården, men kan få en ökad betydelse för att skräddarsy dos och val av läkemedel i framtiden, säger Daniel Garwicz, specialistläkare i klinisk kemi vid Akademiska sjukhuset.

Farmakogenetik

  • Handlar om hur ärftliga skillnader mellan människor påverkar effekt och säkerhet av ett läkemedel.
  • Ålder, kön, sjukdom och andra läkemedel kan påverka hur en individ reagerar på ett läkemedel, men generna spelar också en roll.
  • Det finns många olika gener som styr hur läkemedel tas upp, bryts ner och verkar på olika organ, och dessa gener kan förekomma i olika varianter.
  • Skillnaderna mellan hur olika individer påverkas av läkemedel är stor – en del får biverkningar av normala doser och andra kan behöva mycket högre doser.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida