Studentupproret: Landstingen börjar höja ingångslönerna

Studentupproret: Landstingen börjar höja ingångslönerna
Studenternas Inte under 24 000-rörelse har lyckats få landstingen att höja ingångslönerna. Foto: Anton Andersson

Landstingen börjar ändra sin lönepolicy och höjer ingångslönerna för sjuksköterskorna, visar studentupprorets egen statistik.

Sjuksköterskestudenternas undersökning visar att 87 procent av Stockholms nyutexaminerade sjuksköterskor som börjat jobba i vården 2014 har fått en ingångslön på mer än 24 000 kronor i månaden.

Över 50 procent av alla som deltagit i studien i landet har fått en lön på över 25 000 kronor i månaden. 78 procent av de nyutexaminerade sjuksköterskorna har tagit en anställning inom landstingen.

Martin Höjman, talesperson för Inte under 24 000-rörelsen i Stockholm är glad.

– Det här är det bästa som kunde ha hänt, det är fantastiska siffror. Det visar att vi är på väg att lyckas i vår kamp.

Kartell i upplösning

I Stockholms läns landsting har akutsjukhusen tidigare erbjudit nyutexaminerade sjuksköterskor mellan 22 300 och 22 800 kronor i månaden. Landstinget kallar det inte kartellbildning. Det gör 24 K-rörelsen.

– Nu ser vi att kartellbildningen inte fungerar. Södersjukhuset gör allt för att fortsätta hålla nere ingångslönerna. De andra sjukhusen börjar erbjuda högre löner eftersom de inser att det är nödvändigt för att kunna rekrytera sjuksköterskor, säger Martin Höjman.

Tidigare har det framför allt varit kommunerna som gett den begärda ingångslönen eller mer. Den landsomfattande undersökningen har gjorts av Inte under 24 000-rörelsen i Norrköping. 82 procent ur den senaste avgångsklassen där har fått en förstalön över 24 000 kronor. 75 procent av dem började arbeta inom landstinget i Östergötland.

Löjeväckande policy

Rörelsen ser det här som ett tecken på att landets landsting ändrar sin lönepolicy.

– Den lönepolicy som landstingen i Sverige använder sig av går inte längre att se på annat sätt än löjeväckande. Om de ska kunna erbjuda fungerade arbetsplatser med god arbetsmiljö och trygga arbetsvillkor där vi som sjuksköterskor kan fullfölja hälso- och sjukvårdslagen krävs nyanställningar med rimliga ingångslöner, säger Martin Höjman.

Kampen fortsätter och Inte under 24 000 kronor-rörelsen uppmanar nu alla landsting att se det som självklart att erbjuda rimliga löner även i kvinnodominerade yrken. För jämställdheten och för en fungerande sjukvårds skull.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida