Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har inlett ett samarbete med ett danskt bemanningsbolag som hjälper det engelska företaget Medical services att rekrytera. Det handlar om området runt Brighton, sydost om London, där det råder stor brist på ambulanssjuksköterskor.

– En fantastisk möjlighet, säger Janne Kautto, ordförande för Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor.

Validering av svenska kunskaper

Det handlar inte om att tjäna mer pengar, berättar han. Lönen är något lägre i Storbritannien än i Sverige. Men på andra sidan Nordsjön väntar nya spännande erfarenheter och möjlighet att utveckla sin engelska.

Framför allt ser Janne Kautto och riksföreningen chansen att genom projektet marknadsföra svenska ambulanssjuksköterskor och öka Storbritanniens och omvärldens kunskap om deras utbildning och kompetens.

Svårt att söka utlandsjobb

I övriga världen är ambulanser bemannade med sjukvårdare, utan akademisk specialistkunskap som i Sverige, med en utbildning som följer internationell standard. Detta gör det komplicerat för svenska ambulanssjuksköterskor att få jobb utomlands.

– Det våra medlemmar vill få hjälp med är att få sin kunskap validerad, för att kunna jobba internationellt utan att behöva läsa andra kurser. Här har vi en möjlighet som heter duga.

Rekryteringen inleds redan i augusti. De första svenska ambulanssjuksköterskorna kommer att vara på plats i sydöstra Storbritannien redan i september. Regionen har 60 ambulansstationer och består av mer tätbefolkade områden som staden Brighton, men också mycket landsbygd.

Anställning i ett år

Tanken är att de som rekryteras ska arbeta minst ett år. Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor sitter just nu och jobbar med validering och kvalifikationskrav, bland annat behövs ett godkänt test i engelska. Det kan genomföras i Stockholm, Lund och Göteborg. Föreningen ser också över försäkringar och andra villkor.

Hur många ska rekryteras?

– Jag ställde den frågan till den som är ytterst ansvarig för projektet i Storbritannien och han sa: 'Hur många kan du skicka? Vi har plats för till alla', säger Janne Kautto.

Hur tänker du kring att det är brist på ambulanssjuksköterskor i Sverige?

– Jag anser fortfarande inte att det är en brist, det är en skapad brist. Arbetsgivaren har inte skött sig, därför flyr folk till andra verksamheter. Det är extremt duktiga sjuksköterskor vi har inom ambulanssjukvården, vi måste värdesätta den kompetensen mer.

Och hur tänker du kring att köra ambulans i vänstertrafik?

– Där får nog många tänka till innan de åker ut och kör, hur var det nu igen, säger Janne Kautto och berättar att det i introduktionen kommer att ingå blåljusträning i vänstertrafik.