Föräldrar till 9 500 barn i åtta europeiska länder har fått svara på vad deras barn ätit under ett dygn både på vardagar och helger. Det visade sig att barnens sockerintag är högt alla veckans dagar och extra högt under veckosluten.

Socker i stället för mat

Fast barnen åt extra mycket sockerrika livsmedel och godis på helgerna ökade inte deras totala energiintag de dagarna.

– Det tyder på att sockerintaget på helgerna sker på bekostnad av att barnen får i sig mindre mängd energi från andra livsmedel, kommenterar Christel Larsson, professor vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Det är därifrån som den svenska delen av den omfattande studien leds. I genomsnitt åt barnen 308 gram sockerrika livsmedel och nästan 97 gram sockerarter i form av vanligt socker, fruktos och laktos varje dag. Det motsvarar 26 procent av det totala energiintaget.

Mest socker åt barnen i Tyskland, 30 procent av deras energiintag kom från socker. Minst åt barnen i Estland, 19 procent. För svenska barn var siffran 22 procent. Rekommendationen är att högst tio procent av det dagliga energiintaget består av socker.    

Uppgift för bvc och skolan

Ett högt sockerintag ger mycket energi men lite näringsämnen. Att i unga år få sådana vanor kan leda till både dålig tandhälsa och övervikt, särskilt i kombination med för lite fysisk aktivitet.

– Vi måste hjälpa föräldrarna att sätta rimliga gränser under fredagar och helgdagar och tillhandahålla hälsosamma och goda alternativ. Stöd till föräldrarna skulle kunna ges via exempelvis bvc och skolan eller via hälsofrämjande samhällsåtgärder, säger Christel Larsson.  

Intervjuerna genomfördes inom ramen för det europeiska forskningsprojektet IDEFICS, Identification and prevention af Dietary and lifestyle-induced health Effects in Children and Infants. Studien European children´s sugar intake on weekdays versus wekends: the IDEFICS study är publicerad i tidskriften European Journal of Clinical Nutrition.