Till Karolinska universitetssjukhuset kan patienter skicka brev eller vykort. Däremot inte skicka eller få svar med e-post eller sms.

– Det känns inte särskilt 2014. Än så länge har sjukhusen inte hängt med i paradigmskiftet med digital teknik på samma sätt som samhället i övrigt, säger Lennart Andersson på Veryday.

Vill involvera fler

Han är en av arrangörerna bakom Health hack academy – en ny satsning där designers, kodknackare och apputvecklare möter dem som kan vården för att hitta framtidens digitala hälsolösningar. Och i helgen arrangerar de ett 48 timmars så kallat hackathon i Stockholm.

– Vi vill gärna involvera fler personer som arbetar i sjukvården, och som kan vara med i arbetet eller fungera som support till teamen.

– Det handlar inte om att vara bäst inom sitt område för att delta, utan att ha erfarenheter och tycka att det är intressant att prata om utvecklingsmöjligheter.

Verklighetsbaserade uppdrag

Ett antal uppdrag kommer att bearbetas intensivt – till exempel att ta fram en metod för att hjälpa tonåringar som fått diagnosen typ 1 diabetes, och att förbättra logistiken på sjukhus och vårdcentraler.

Tre till fem finalister utses på söndag, och på Stockholmsmässan koras en vinnare i samband med Digital health days i slutet av augusti.

Modern kommunikation efterlyses

De team som ska jobba ihop bildades för en vecka sedan, utifrån uppdrag från bland annat näringsliv och från vetenskapligt håll. Inspirationsföreläsare fanns på plats, och delade med sig av sina erfarenheter. En av dem var författaren och debattören Britt-Marie Ahrnell, som har haft många kontakter med sjukvården eftersom hennes man har cancer.

– Det går inte att få snabb kontakt med en läkare. Vårdsverige har en omodern syn på kommunikation. Jag tror många besök på akuten kunde undvikas om man öppnade upp för andra och snabbare kontaktvägar, och även för bild och video.

Britt-Marie Ahrnell vill med andra ord se en utveckling av sjukvården i linje med samhället i övrigt. Hon tycker att sjukvården agerar som om internet inte fanns och citerar biltillverkaren och löpande bandets uppfinnare Henry Ford:

– Om de hade frågat folk vad de ville ha skulle de ha sagt snabbare hästar.