Sommar 2014. Sol och salta bad räcker inte för att locka sjuksköterskor

Sommar 2014. Sol och salta bad räcker inte för att locka sjuksköterskor
Fina badmöjligheter räcker inte för att sjuksköterskorna ska söka sig till Varberg i sommar. Arkivbild: Mostphotos.

Sjukhuset i Varberg tvingas stänga en hel medicinavdelning. Vårdförbundet varnar för sommarkaos och har gjort en anmälan till Ivo.

Sjukhuset i Varberg får inte vikarier och stänger därför en hel medicinavdelning i sommar. Som en följd av det kan patienterna få tillbringa mer tid på E6:an i transport till Halmstad, och personalen är rädd att tvingas avbryta semestrarna.

Redan innan sommaren har Vårdförbundet gjort en anmälan både till Arbetsmiljöverket och till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Ivo inspekterar i sommar

– Det är inte tillräckligt många sjuksköterskor som söker sig hit. Vi är oroande både ur arbetsmiljö- och patientsäkerhetsperspektiv, och har gjort en anmälan för att varna i tid innan det är för sent, säger Camilla Henningsson, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Ivo har beslutat att göra inspektioner i regionen i sommar, och kräver dessutom en uppföljning av semesterperioden i fjol.

Rustar för överbeläggningar

Under hela året har medicinavdelningarna varit hårt pressade, med hög vårdtyngd och stor personalomsättning. Hyrsjuksköterskorna har ökat rekordartat. För sommaren rustar sig Hallands sjukhus Varberg med två överbeläggningssängar per avdelning – på de avdelningar som inte stänger.

Anette Nilsson är en av de sjuksköterskor på medicinkliniken som kommer att arbeta i sommar. Sjukhusets erbjudande om ekonomisk kompensation för att arbeta på semestern har hon dock tackat nej till. Förra året sade hon ja, men det var för tufft. Hon känner fortfarande av sviterna.

– Antalet vårdplatser drogs ner på min avdelning, men tvingades öppna igen allt eftersom. Det fick vi ingen bemanning för. Efter sommaren gick jag in i väggen och blev sjukskriven på heltid. Nu arbetar jag 75 procent.

Rädd att tvingas in på semestern

Hur sjukhuset ska klara patientflödet med en medicinavdelning stängd oroar Anette och hennes kollegor. Normalt sett ökar patientantalet i Varberg i takt med sommarturismen.

– Det kan bli påfrestande både för oss och för patienterna. Många av oss sjuksköterskor behöver återhämtning efter det hårda tempo som ändå är. Vi är rädda för att sjukhuset ska gå in och bryta vår semester om den stängda avdelningen behöver öppna upp.

I år har Varberg haft svårt att attrahera nyutbildade sjuksköterskor – som vill ha minst 24 000 kronor i lön. Sjukhuset erbjuder 22 800-23 000 kronor. Ofta slutar de som ändå börjar relativt snart.

– De jobbar ett tag men tycker inte att lönen är värd den möda de lägger ner. I stället söker de kanske vidareutbildning eller arbete någon annanstans. Andra orkar inte arbeta heltid och går ner i tid.

Hoppas på sol

Själv har Anette Nilsson 16 år i yrket, och trivs trots allt ganska bra. Till stor del tack vare sina kollegor, men också med njursjuka patienter som är hennes specialitet.

– För sommaren hoppas jag mest bara att solen skiner. Allt känns lite lättare om det är fint väder, det går inte att komma ifrån.

Regler vid avbruten semester

  • Arbetsgivaren har rätt att avbryta påbörjad semester om synnerliga skäl föreligger, enligt Allmänna bestämmelser för Sveriges kommuner och landsting (paragraf 27, moment 13). Däremot finns inga krav på tillgänglighet eller beredskap under semestern.
  • Arbetsgivaren har inte rätt att dra tillbaka redan beviljad semester som inte påbörjats än.
  • Tolkningen av vad som är synnerliga skäl är ganska snäv. Något oförutsägbart ska ha hänt som gör att anställda behöver kallas in för att upprätthålla verksamheten.
  • Kontakta gärna din lokala fackavdelning om du beordras in på semestern, för att kolla om avtalskraven är uppfyllda.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida