Trots kraftig andnöd nekades pojke ambulans

Sjuksköterskorna som tog emot samtalen på SOS Alarm fokuserade på diagnos i stället för symtom.

Mamman ringde SOS Alarm och förklarade att hennes 14-årige son hade ont i halsen och svårt att andas. Den sjuksköterska som tog emot larmet bedömde dock att ingen ambulans behövdes och kopplade vidare samtalet till sjukvårdsrådgivningen, som i sin tur kopplade tillbaka till SOS Alarm, där en ny sjuksköterska svarade.

Den allt mer desperata mamman fick samma besked: någon ambulans behövdes inte. I stället erbjöd sig sjuksköterskan att ordna sjuktransport till en vårdcentral.

Först när pappan ringde en tredje gång larmades en ambulans ut av den första sjuksköterskan, men då som prio två.

Ilfart till barnsjukhuset

När ambulansen väl kom fram hade pappan på egen hand redan hunnit ta sig till vårdcentralen med pojken. Där kontaktade vårdcentralens SOS Alarm som genast larmade ut en ambulans som prio ett.

Pojken hade dålig syresättning och var medvetandepåverkad. Han kördes direkt till barnintensiven på Astrid Lindgrens barnsjukhus där han enligt föräldrarna var så pass dålig att han fick läggas i respirator och echmo-maskin. Först efter cirka en månad skrevs pojken ut.

Ivo kritiserar

– Vår son kunde ha dött på grund av SOS Alarms felaktiga agerande och missbedömning, skriver föräldrarna i ett enskilt klagomål till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Såväl SOS Alarm som Ivo ser allvarligt på det inträffade och håller med föräldrarna om att ambulans borde ha larmats ut omgående. Enligt Ivo använde sjuksköterskorna inte beslutstödet på rätt sätt. I stället för att fokusera på de symtom som föräldrarna beskrev fastnade de i ett diagnostänkande.

Men den kritik som Ivo ger riktar sig inte mot sjuksköterskorna utan mot SOS Alarm, som inte hade sett till att personalen arbetar i enlighet med de processer och rutiner som finns i verksamheten.

Fallet påminner om det uppmärksammade Emil-fallet, då en SOS- sjuksköterska vägrade skicka en ambulans till 23-årige Emil Linell som ringde och talade om att han hade svårt att andas och behövde ambulans. Emil Linell dog sedan till följd av brusten mjälte.

Diarienummer: 8.1.1-26773/3013 och 8.2-11866/2013

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida