Strejken startar i morgon bitti och väntas pågå till på till torsdag morgon, på totalt 21 sjukhus och 65 kliniker.

Det är den amerikanska sjuksköterskeorganisationen National nurses united som uppmanar sina medlemmar anställda vid det stora privata vårdbolaget Kaiser Permanente i Oakland i norra Kalifornien att gå ut i en två dagar lång strejk.

Vill ha bättre träning

På torsdag planeras också en aktion för att uppmärksamma att sjukvårdspersonal behöver mer träning och bättre skyddsutrusningar för att vårda patienter som drabbats av ebola. Aktionen är planerad att genomföras i minst 16 amerikanska delstater samt i Washington.

Enligt National nurses united har Kaiser Permanente konsekvent vägrat att förbättra patientsäkerheten trots dussintals propåer från fackförbundet. Sjuksköterskorna har inte fått den träning de behöver för att ta hand om patienter med ebola och saknar också nödvändig utrustning för att skydda sig.

Företaget slår ifrån sig

Företaget har i ett mejl till Bloomberg News förnekat anklagelserna om att personalen inte har fått tillräckligt med träning eller att skyddsutrustning saknas.

Enligt en talesman för företaget är det tvärtom så att fackförbundets ledare flera gånger bjudits in till diskussioner för att tillsammans med företaget ta fram en ebolastrategi.

– De har vägrat. Istället har fackförbundet fortsatt att hålla presskonferenser där sjukhusen anklagas för att vara oförberedda på att ta emot ebolapatienter, säger talesmannen John Nelson till Bloomberg News.

Enligt Kaiser Permanente kommer inte den akuta verksamheten att påverkas av strejken, Redan inplanerade behandlingar och fall som inte är akuta kommer dock att påverkas negativt.

De två sjuksköterskor som i förra månaden smittades i samband med behandlingen av Thomas Eric Duncan – den första amerikanen som dog av ebola i USA – är i dag förklarade friska.