Barnmorskeförbundet och Vårdförbundet har efterlyst barnmorskeledda enheter i förlossningsvården. Häromdagen skrev Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd i Stockholm och Nackas kommunalråd Jan-Eric Jansson (KD) i Svenska Dagbladet att bästa sättet att genomföra det är att åter öppna BB Nacka som stängdes för 20 år sedan.

Varken seriöst eller hållbart

Det kommer att öka kapaciteten och på så vis tryggheten för Stockholms mammor. "Vår vision är att ingen ska hänvisas utanför länet", skrev de. Men kritiken lät inte vänta på sig. Dagen därpå svarade fyra oppositionslandstingsråd, (S) och (MP), att det varken är seriöst eller hållbart att gå ut och lova ännu en fristående förlossningsklinik vid Nacka sjukhus.

De skrev att det redan råder stor brist på barnmorskor, en brist som enligt Socialstyrelsen väntas bli än större framöver. Och att det redan fattade beslutet att öppna ännu en förlossningsklinik vid S:t Görans sjukhus 2017 också kommer att kräva barnmorskor.

Dessutom påminde de om sitt vallöfte om en barnmorskeledd förlossningsenhet i stil med Södra BB, på Karolinska i Huddinge.

Öka attraktionskraften

Ella Bohlin (KD) och Jan-Eric Jansson (KD) genmäler att ett BB i Nacka kan skapa större intresse för yrket och bidra till att fler vill utbilda sig. "Ett större utbud, en större frihet och ett ökat medbestämmande lär öka attraktionskraften för att arbeta på ett BB i Stockholms län", skriver de.

De berättar samtidigt att Kristdemokraternas förslag om barnmorskeledda enheter är en del av Alliansens budget för 2015.