I går kväll fick barnmorskan och forskaren Ingela Rådestads innovation Cubitus baby ett hedersomnämnande då vinnarna i Design S 2014 presenterades.

Babykorgen var, som Vårdfokus berättade i går, en av fyra produkter nominerade till Svensk Forms designpris i klassen Industridesign.

Juryns motivering löd:

”Produkten visar att design inte värjer sig för svåra frågor. Situationsdesign när den är som bäst. Skapar närhet och omsorg i de mest obeskrivbara stunder. Med stor förståelse för behovet av integritet och praktiska behov i den svåraste sorgen, utgör produkten en tyst följeslagare under den tid den behövs. Den absoluta neutraliteten i formgivningen lovordas. ”

I Sverige dör cirka 450 barn om året innan de föds och till det kommer drygt 100 barn som dör kort tid efter födseln. Ingela Rådestad som är professor på Sophiahemmets högskola har forskat om vården då barn föds döda i många år.

Enkel kylteknik

Cubitus baby är en liten babykorg som med en enkel kylteknik kan hålla det döda barnet kallt. Det ger föräldrarna möjlighet att ha barnet hos sig, på sjukhuset eller hemma, i stället för att det placeras i ett kylrum eller kylskåp på sjukhuset.

Design S är Sveriges nationella designutmärkelse som drivs av Svensk Form och delas ut vartannat år i samband med en kunskapsdag för designbranschen. Priset i industridesignklassen gick till ” världens bästa ram för landsvägscyklar”.