Egentligen skulle de som arbetar skift behöva äta mindre när de jobbar natt för att kompensera att de gör av med mindre energi. Alternativt träna mer.

Det är känt sedan tidigare att skiftarbete ofta leder till att man lägger på sig extra kilon. Nu har forskare vid University of Colorado gjort en studie där de jämfört skillnaden i energiförbrukning mellan att äta på dagen och äta på natten.

Samma mängd kalorier

Deltagarna i experimentet fick äta tre måltider med ett bestämt kalori-innehåll under två dagar. Sen fick de äta samma mängd kalorier när de arbetade under tre nätter. Sömnen var också samma – deltagarna hade möjlighet att sova åtta timmar oavsett om det var på natten eller dagen.

Det visade sig att den totala energiförbrukningen var lägre när de arbetade och åt på natten jämfört med dagtid.

Styrs av vår inre klocka

Enligt forskaren Kenneth Wright beror det förmodligen på vår inre biologiska klocka. Människan har under årtusenden utvecklats till att äta och vara vaken på dagen, när det är ljust, och att sova på natten när det är mörkt.

Den här biologiska klockan kan visserligen förändras tillfälligt, till exempel av artificiellt ljus. Men eftersom skiftarbetare vanligtvis går tillbaka till att leva enligt sitt normala dagtids-mönster när de är lediga slår den inre klockan aldrig om helt och hållet.

Kenneth Wrights råd är att den som arbetar skift bör vara ännu mer noggrann när det gäller hälsosam kost och motion än andra.