På fredag kommer domen i den uppmärksammade rättegången då en ambulanssjuksköterska somnade under ett uppdrag och kraschade in i en bergvägg. Vid olyckan sommaren 2010 hade han varit igång nästan 23 timmar i sträck och arbetsgivaren är åtalad för arbetsmiljöbrott.

I dag kan Vårdfokus avslöja att det är ett vanligt problem att ambulanspersonal är så trötta att de blir en säkerhetsrisk. Var tredje har somnat vid ratten, visar vår unika undersökning bland nästan 1 000 sjuksköterskor som arbetar inom ambulansen. Siffrorna får Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, att reagera.

– Detta är chockerande och visar på ett utbrett problem, även om personalen själv inte larmar, säger han.

Tickande bomb

I statistiken utläser Jörgen Lundälv en tickande bomb då betydligt fler, över 60 procent, svarar att de jobbar trots att de är för trötta.

– Jag hoppas att er undersökning leder till en bred diskussion på hög nivå för det här är ingen enskild fråga för ambulansen, det här är ett samhällsproblem.

Visar på ett dolt problem

Under rättegången kring ambulansolyckan 2010 uppgav arbetsgivarens advokat att det inte finns några tidigare dokumenterade incidenter då ambulanspersonal har somnat medan de kör. Men Vårdfokus undersökning visar att mer än var tredje har nickat till vid ratten en eller flera gånger. Det är första gången som detta dolda problem blottläggs.

Tystnadskultur inom ambulansen

Jörgen Lundälv talar om "tysta skadehändelser" för trots att det sker incidenter, rapporteras de mycket sällan. Till exempel har det bara gjorts två Lex Maria-anmälningar om ambulansolyckor på över tio år.

Jörgen LundälvJörgen Lundälv, trafikforskare

– Det här är inget man talar högt om. Ambulanspersonal ska vara någon slags supermänniska så detta är förknippat med skuldkänslor. Det får helt enkelt inte hända något, säger Jörgen Lundälv.