Han har en glödhet kompetens som det är stort sug efter bland arbetsgivarna. Trots det jobbar Mattias Hallman, operationssjuksköterska från Jönköping, på vårdcentral.

Han har tröttnat på låga lönebud, erbjudanden som inte matchar hans specialistkompetens. Och på vårdcentralen där han arbetar har han både bättre lön och arbetstider än vad han skulle få på många operationsavdelningar, berättar han.

Hög på topplistan

Ändå är just operationssjuksköterskor en av de bäst betalda specialisterna i vården i dag, visar lönestatistik som Vårdfokus tagit fram med hjälp av Vårdförbundets statistiker. Listan över de bäst betalda specialisterna inom privat vård toppas av operationssjuksköterskor. På landstingen och regionernas topplista kommer operationssjuksköterskorna på en tredjeplats.

Här är det i stället intensivvårdssjuksköterskorna som leder löneligan. Inom den kommunala vården är de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna de bäst betalda specialisterna.

Vem vill betala?

Här hittar du hela listan över de bäst betalda specialisterna inom offentlig och privat vård.

Du kan också läsa om när Vårdfokus sökte jobb fiktivt genom operationssjuksköterskan Mattias Hallman för att se vilka arbetsgivare som just i dag är beredda att betala bäst för hans specialistkompetens.