Moderaterna och Centerpartiet i landstingsstyrelsen röstade i går ja till Kristdemokraternas förslag att utreda om personalpolicyn ska kompletteras med ett avsnitt om samvetsfrihet, rapporterar SVT Smålandsnytt.

Vårdförbundet oroligt

Vårdfokus berättade i september att Kristdemokraterna i Kronoberg motionerat om att landstingspersonalen ska kunna säga nej till arbetsuppgifter om de strider mot deras etiska eller religiösa övertygelse.

I oktober skrev vi att motionerna oroade Vårdförbundet, Läkarförbundet och RFSU. Frågan om samvetsklausul är för stor och principiell för att drivas via landstingspolitiken och ett beslut skulle i förlängningen kunna få vittgående följder, skrev organisationernas ordföranden på DN Debatt.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Kronobergs landstingsstyrelse röstade mot förslaget, och Folkpartiet lade ner sin röst. Den 25 november avgör landstingsfullmäktige om det blir någon utredning.

Ingår i kompetensen

Abortverksamhet är enligt både Socialstyrelsen och barnmorskornas internationella organisation, ICM, en del av barnmorskans arbets- och kompetensområde. Om ett enskilt landsting kan sätta sig över det är oklart.