Den senaste tiden har det rapporterats om många livshotande fall runt om i landet hos unga människor som rökt drogen spice. I Fagersta och Alingsås har två unga personer avlidit, i Gävle och Västerås har flera ungdomar behövt intensivvård efter att ha förgiftats av drogen. På Gotland har runt 15 personer förts till lasarettet den senaste veckan.

Nytt förslag

Folkhälsomyndigheten föreslår nu regeringen att klassificera ytterligare 42 olika substanser som hälsofarlig vara eller narkotika.

– För att en substans ska klassas som narkotika krävs att den är beroendeframkallande och att den har euforisk effekt. Men både hälsofarliga varor och narkotika är olagliga och användande kan innebära ett års fängelsestraff, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsoinstitutet.

Rätt att beslagta drogen

Att drogerna klassificieras ger tull och polis fler verktyg i sitt arbete. Men de har redan rätt att omhänderta alla de eventuella droger som innehåller något av de ämnen som finns beskrivna hos Folkhälsomyndigheten.

Användandet av spice har visserligen ökat, men drogen har varit relativt stor sedan 2008.

– Det går i vågor. Användarna vill hitta en laglig form av cannabis så att de inte fastnar i drogtester.

Liknar stark cannabis

Spice är en syntetisk drog som liknar extra stark cannabis. Den blandas med tobak och röks. Av de 24 cannaboider som Folkhälsomyndigheten vill se klassificerade är de flesta rökmixar, så kallade spiceprodukter. En av substanserna är den beståndsdel som orsakat allvarliga överdoser den senaste tiden.

– Den är mer aktiv i lägre dos. Det vet inte den som beställer varan om, den har bara ett fantasinamn och man tror att den är lika stark som förra gången.

Beställs från Internet

Spice har en kemisk struktur som kan varieras till ett stort antal varianter. Beställningar görs till syntetfabriker i Asien som tillverkar drogerna.

Anders Persson hoppas att ungdomar också har tagit till sig av den senaste tidens allvarliga förgiftningar och dödsfall.

– Nu är nog ungdomarna så kloka att de tänker till innan de använder spice, säger han.