Vårdpersonal som är missnöjd med sin arbetsgivare har kunnat sluta sitt jobb för att direkt komma tillbaka som anställd vid ett bemanningsföretag. Nu har en dom från kammarrätten i Göteborg satt stopp för det, skriver tidningen Dagens samhälle.

Det är regionen i Västra Götaland som har krävt att personal som har sagt upp sig för att arbeta på ett bemanningsföretag inte ska få komma tillbaka förrän efter sex månader. Förvaltningsrätten sa nej och hänvisade till EU:s bemanningsdirektiv.

Har rätt att ställa kravet

Kammarrätten resonerar annorlunda, skriver Dagens samhälle. Även om den generella karensregeln försvann när EU-direktivet började gälla så kan en myndighet ställa krav på karenstid i en upphandling, enligt domen.

Marina Olsson, tillförordnad personaldirektör i Västra Götalandsregionen, säger till tidningen att hon är nöjd över att regionens tolkning av karenstiden får stöd av kammarrätten. Bemanningsföretagens förbundsdirektör, Henrik Bäckström, är däremot inte nöjd.

"Märkligt att karensregler får förekomma", säger han, och meddelar att domen kommer att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.