Erbjudandet från Nordic Medicare gäller de som inte redan har en anställning i Region Skåne och som vill arbeta på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö eller Lund. I första hand försöker man locka danska och svenska sjuksköterskor.

– Jag är inte förvånad över att sjuksköterskor slutar inom landstingen för att i stället ta jobb inom bemanningsföretag, om det är den här typen av löner som erbjuds, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

Upprörda medlemmar

Han fick själv kännedom om Nordic Medicares erbjudande genom att upprörda medlemmar hörde av sig till honom.

– Plötsligt ska de kanske behöva arbeta med sjuksköterskekolleger som kommer utifrån och som tjänar det dubbla mot vad de själva gör. Det här skapar en stämning på arbetsplatsen som egentligen bara är destruktiv, säger Mats Runsten.

13 000 i veckolön

När Vårdfokus ringer upp företaget får vi veta att erbjudandet om 13 000 kronor i veckolön gäller alla, men att det bara erbjuds under en begränsad tid. Annonsen lades ut i tisdags.

Företaget betalar för boende, transportkostnader och försäkringar. Dock erbjuds ingen sjuklön.

I annonsen, som bland annat finns utlagd på företagets Facebooksida, används Region Skånes logotyp, vilket förstärker intrycket av att det är ett seriöst erbjudande som görs i samarbete med regionen.

Regionen förnekar avtal

Det har inte gått att nå regionens HR-direktör, Ann-Sofi Bennheden, annat än via mejl. På våra frågor om hur man kan erbjuda sjuksköterskor upp till 52 000 kronor i månaden samtidigt som man inte vill höja ingångslönerna för sjuksköterskor svarar hon att Region Skåne inte har något avtal med Nordic Medicare och att företaget inte har något uppdrag från regionen.

– Jag kollade redan i går eftermiddag med HR-chefen på Sus som inte känner till något sådant, skriver Ann-Sofi Bennheden som tycker det är anmärkningsvärt att Region Skånes logga används i företagets annons.

Företaget hävdar att avtal finns

Påståendet motsägs av Niels H. Riewerts Eriksen som är hälso- och sjukvårdsdirektör hos Nordic Medicare och som sitter i dess ledning. Han hävdar med bestämdhet att det finns ett avtal skrivet med Region Skåne.

Vilken person inom regionen som skrivit under avtalet vill han dock inte avslöja.

– Men vi går ju inte ut med en sån här annons om det inte är sant, säger Niels H. Riewerts Eriksen.

Strax efter att denna artikel publicerats försvann dock annonsen.