I går gick det att börja åka skateskidor på Östersunds skidstadion. Vintern är här – men på sjukhuset är det fortfarande sommar.

Flyttade semestrar

Sommarpaketet som löste bemanningen under de kritiska semestermånaderna innebar att 243 sjuksköterskor gick med på att skjuta på sin semester. Kompensationen de fick var 6 000 kronor för varje flyttad vecka eller extra ledighet.

En konsekvens av att så många sköt på sin semester för att rädda sommaren  att bemanningsproblemen fortsatt på sjukhuset. Hösten har präglats av personalbrist, övertid och dubbelpass, berättar Kristine Isaksson, vice ordförande för Vårdförbundet i Jämtland.

– Ja sommaren pågår fortfarande, säger hon.

Bemanningspersonal

Några avdelningar på sjukhuset, bland annat lungavdelningen, har tagit in bemanningssjuksköterskor för att de ordinarie ska kunna ta ut sin semester i efterhand. Men det finns även sjuksköterskor som fortfarande inte fått någon ordentlig semester.

Enligt personalchefens beräkningar handlar det om ett 30-tal personer. Vårdförbundet misstänker att de är ännu fler.

Sommaren fortsätter

"Det är säkert någon medarbetare som inte har fått semester enligt önskan, men jag hoppas och tror att verksamheten gjort allt som är möjligt för att lösa ledigheterna", skriver Annica Sörensdotter, personalchef i Jämtlands läns landsting, i ett mejl till Vårdfokus.

Och hon tillägger: "Det är en månad till att förlägga semester på, så det här är inte det slutgiltiga resultatet."

Men som det ser ut just nu tyder allt på att sommaren för sjuksköterskorna i Jämtland tycks fortsätter ända fram till jul.