Varnar för att barn kan få allvarliga hjärtproblem av energidrycker

Varnar för att barn kan få allvarliga hjärtproblem av energidrycker
En liten burk energidryck kan innehålla upp till fyra gånger mer av det nervstimulerande ämnet koffein än vad en kopp starkt kaffe gör. Arkivbild: Colourbox

Amerikanska forskare har utrett tusentals förgiftningsfall bland småbarn.

Tusentals småbarn i USA drabbas varje år av allvarliga hjärtproblem och epilepsiliknande anfall efter att ha druckit energidrycker, rapporterar SR Ekot från en kongress för hjärtspecialister i USA.

Forskningen bygger på larmsamtal till de amerikanska giftinformationscentralerna. Av närmare 5 000 samtal där energidrycker funnits med i bilden handlade hälften om barn under sex år.

En tredjedel av barnen behövde sjukhusvård och ibland till och med intensivvård, på grund av energidrycksförgiftning med symtom som starkt rubbad hjärtrytm, skakningar, kramper, epilepsiliknande anfall, snabbt rusande puls, skarpa bröstsmärtor och våldsamma kräkningar.

Rapporten anses bekräfta det som läkare hävdat i flera år, att koffein- och sockerstinna energidrycker kan vara direkt farliga, framförallt för små barn, men även för tonåringar och vuxna, särskilt om de redan lider av hjärtproblem eller neurologiska störningar, enligt Ekots utsände.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida