Det var när företaget nyligen följde upp den utrustning man levererat året före till lasarettet i Enköping som det visade sig att högtalarna på 11 av 20 telemetridosor var trasiga.

Ingen av enheterna hade larmat för fel så personalen på avdelningen hade inte märkt att högtalarna på patienternas dosor var trasiga.

Kunde blivit allvarligt

– Så fort något går sönder ska apparaten säga ifrån. Vi har kontaktat firman så att de får åtgärda det här, säger Alexandra De Geer medicinteknisk ingenjör på lasarettet.

I sin anmälan till Läkemedelsverket skriver sjukhuset att felet hade kunnat orsaka dödsfall eller allvarligt försämrad hälsa.

– Vi har inte haft några tillbud, men om till exempel kontakten mellan patientens dosa och övervakningsdisken centralt hade brutits kunde det ha blivit farligt, konstaterar Alexandra De Geer.

Inträffat på fler håll

Enheten för medicinsk teknik påpekar i sin anmälan att det är anmärkningsvärt att så många enheter gått sönder på ett år. Personalen känner till att samma sak har hänt på ett annat sjukhus.

Nu vill de ha besked om hur felet kunnat uppstå utan att enheterna larmade för fel, och hur detta fel ska kunna undvikas i framtiden.