Sent i går kväll kunde Vårdförbundets fackliga representant Fatou Bengtsson läsa i lokala medier på nätet att hon och kollegerna på akuten vid Centralsjukhuset i Karlstad får en helt ny ledning.

– Varken facket eller vi som arbetar där har fått någon information om detta i förväg. Vi ska ha ett fackligt samråd på förmiddagen i dag, så jag räknar med att få mer information då, säger Fatou Bengtsson.

Akut kris

Personalen har varnat för hur allvarlig situationen är ända sedan i våras, men blev då avfärdade av både chefer och landstingspolitiker. Under hösten har problemen förvärrats, som Vårdfokus berättat om i flera artiklar, och i måndags blev krisen akut då det saknades fyra sjuksköterskor för det kommande dygnet.

Verksamhetschefen Lena Bäckman tog "semester", men nu bekräftar alltså hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg att "hon valt att avsluta sitt uppdrag".

Flera nya chefer

Överläkaren Jannis Ioannidis tar över som tillförordnad verksamhetschef, samtidigt som han fortsätter sitt ordinarie arbete som verksamhetschef för ortopedkliniken.

– Som verksam läkare vid akutmottagningen har han den erfarenhet och det förtroende som behövs för uppdraget, säger Tobias Kjellberg i ett pressmeddelande på landstingets hemsida.

Dessutom ska ytterligare två erfarna avdelningschefer tillsättas som ska stötta två avdelningschefer som nyligen rekryterats efter dem som sade upp sig i somras. De två erfarna avdelningscheferna ska ha gedigen ledarerfarenhet och högt förtroende bland medarbetarna på akutmottagningen, lovar sjukhusledningen.