Efter åtta år med en femklöver bestående av de borgerliga partierna samt Miljöpartiet blir det nu maktskifte i region Skåne. I alla fall tyder allt på det just nu.

I dag meddelade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de är beredda att samarbeta men det blir ett minoritetsstyre då inget av blocken fick egen majoritet. Regionrådet Henrik Fritzon (S) beklagar att det inte gick att nå en blocköverskridande överenskommelse.

– I snart tre veckor har vi försökt hitta en sådan lösning men när de borgerliga partierna sade nej måste vi ändå hitta en lösning, säger han.

Vänsterpartiet är inte med

Precis som på riksplanet och socialdemokratiska statsminister Stefan Löfvens regering lämnas dock Vänsterpartiet utanför.

– Om vi hade haft en rödgrön majoritet i fullmäktige så hade det varit naturligt att ta med dem. Men nu måste vi hela tiden söka blocköverskridande lösningar i fråga efter fråga och då hade det varit mer komplicerat att ha en koalition med Vänsterpartiet, säger Henrik Fritzon som dock betonar att man gärna samarbetar med dem.

Ingen specifik skiljelinje

På riksplanet uppges förbudet mot vinster i välfärden vara en fråga som bidrog till att Vänsterpartiet inte fick vara med i regeringen. I Skåne kan dock Henrik Fritzon inte peka ut en liknande, avgörande skiljelinje.

– Det finns ingen sådan särskild fråga, däremot hade det blivit en tydligare vänsterkantring om Vänsterpartiet hade varit med. Det underlättar inte när man söker mittenlösningar. Jag förstår faktiskt inte varför partiledaren Jonas Sjöstedt (V) blev så sur när Stefan Löfven gav kalla handen, säger han.

Region Skåne dras med flera problem, vilken vårdfråga vill du ta tag i först?

– Fler anställda i sjukvården. Det gäller även undersköterskor och medicinska sekreterare, säger Henrik Fritzon.

Sverigedemokraterna gick framåt och ökar från 14 till 23 mandat. Den nya koalitionen kommer dock inte att samarbeta med partiet.

– Nej, vi är tydliga med att vi inte kommer att söka deras stöd i enskilda frågor, säger Henrik Fritzon.

Den 3 november presenteras den nya regionstyrelsen.