En patient som får cancer är omgiven av läkare och sjuksköterskor. Men när krisreaktionen kommer efteråt är det lätt att känna sig ensam. Då finns Pia Stenberg där. Hon arbetar vid den onkologiska kliniken på Gävle sjukhus och har belönats med priset Årets bröstsjuksköterska för att hon med "glädje, värme och stort engagemang ägnar sig särskilt åt kvinnor som drabbats av spridd bröstcancer", enligt motiveringen.

– Det känns fantastiskt! Man kan få många priser här i livet men när det är patienterna som nominerat mig och lilla Gävle så är det stort, säger Pia Stenberg.

Vad betyder priset för dig?

– Det vet jag inte än så länge, mer än att jag är väldigt stolt och motiverad. Uppenbarligen är jag inne på rätt väg, säger hon.

Vet vem de kan vända sig till

Pia Stenbergs jobb innebär att alltid finnas där för de bröstcanceropererade. Ofta på telefon men även vid möten.

– De vet att de kan komma till mig med precis vad som helst, säger hon.

I det akuta skedet är det full rulle med läkarbesök och behandling. Men när insikten om vad som verkligen har hänt kommer senare kan det kännas tomt.

– Ingen förstår, man känner sig ensam. Då ska det finnas någon där som också har kunskapen om till exempel biverkningar och varför man mår som man mår, säger Pia Stenberg.

Du ger mycket till dina patienter. Vad får du tillbaka?

– Efter en tid när de mår bättre är det många som ringer tillbaka och är jätteglada. Jag provar också ut proteser och kan möta människor, "överlevare", som insjuknade på 60- eller 70-talen och som berättar sina historier för mig. De ger jättemycket tillbaka.

Insatser inom forskning

I motiveringen till priset lyfts också fram Pia Stenbergs insatser i forskningsprojekt om stress och bröstcancer på sjukhus i regionen, samt hur hon fört kunskaperna om stresshantering vidare i olika sammanhang.

– Blommor och diplom är jätteroligt att få. Men äran är det största av allt, säger hon.

Priset har instiftats av Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, i samarbete med läkemedelsföretaget Novartis. Syftet är att uppmärksamma bröstsjuksköterskornas viktiga arbete.