Värmland. Bristen på sjuksköterskor kan bli värre med nytt sjukhus i Norge

Värmland. Bristen på sjuksköterskor kan bli värre med nytt sjukhus i Norge
Vårdförbundets ordförande i Värmland, Eva Strandh, oroar sig för vad ett nytt sjukhus i Norge innebär för bemanningen i Värmlandslandstinget. Foto: Ulf Huett

För att hindra personalflykten vill Vårdförbundet att det satsas på rejält höjda löner, tydligt ledarskap och hälsosamma arbetstider.

Snart öppnar ett nytt sjukhus i norska Sarpsborg, inte långt från gränsen till Värmland.  

– Att arbeta på ett helt nytt sjukhus – med nya lokaler, nya team och nya arbetssätt – är förstås unikt och jag förstår att man vill vara med om det. Men jag oroar mig för vad det kan innebära för personalen som blir kvar, säger Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Värmland.

Personalbristen i Värmland är inget nytt fenomen. Närheten till Norge gör att sjuksköterskor har ett alternativ till låga löner och treskift med arbete dygnet runt.

– Underbemanningen och de dåliga arbetsvillkoren gör att medlemmarna inte orkar. De går ner i anställningsgrad, eller jobbar i Norge där de erbjuds betydligt högre lön och lugnare arbetstempo, säger Eva Strandh.

Vet vad som behövs

Hon är helt klar över vad som behövs för att kunna rekrytera och locka tillbaka sjuksköterskor: rejält höjda löner, tydligt ledarskap och hälsosamma arbetstider. De lösningar som hittills har presenterats av landstingsledningen har inte imponerat på henne.

– Mitt intryck är att de stoppar huvudet i sanden och när de gör något är lösningarna kortsiktiga. Som nu senast när sjuksköterskor på akutmottagningen fick ett tillfälligt lönetillägg. Vi vill se långsiktiga lösningar, säger Eva Strandh.

Tror inte det blir värre

Landstingets hälso- och sjukvårdschef, Tobias Kjellberg, delar Eva Strandhs oro, men tror inte att det nya sjukhuset i Norge kommer att förvärra personalbristen.

– De vill effektivisera vården i Norge och det nya sjukhuset ersätter ett antal gamla sjukhus, säger han, men tillägger att det inte minskar nödvändigheten för landstinget i Värmland att bli en attraktivare arbetsgivare.

Samma lösningar

Han är överens med Eva Strandh om vad som behövs: bättre arbetstider, tydligare ledarskap och högre löner.

– Vårt mål var att inte ligga under riksgenomsnittet, men trots det har lönerna här halkat efter. Nu måste vi och fackförbunden göra en gemensam plan för hur vi ska få ut bästa effekt av de lönesatsningar som görs i landstinget 2015. Vi måste förbättra löneläget om vi ska kunna rekrytera och behålla personal, säger Tobias Kjellberg.

Om inte något görs ser framtiden mörk ut.

– Vi är inne i ond spiral där sjuksköterskor slutar för att arbetstrycket är för hårt, vilket skapar ännu större personalbrist och ännu sämre arbetsförhållanden. 23 500 kronor i ingångslön lockar inte nyexaminerade sjuksköterskor, och en löneutveckling på ett par tusen räcker inte för att få sjuksköterskor med 10-15 års erfarenhet att stanna, säger Eva Strandh.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida