Hisnande resa väckte nya insikter

Hisnande resa väckte nya insikter
Anders Johansson gjorde fältstudier i det bergsrika Nepal. Foto: Selfie

Sjuksköterskan Anders Johansson reste till Nepal. Där brottas vårdpersonalen med helt andra problem som shamaner och obefintliga vägar. Men det finns också ljuspunkter.

19 september 2014

Anders Johansson från Leksand blev färdig sjuksköterska i våras och arbetar nu på ett korttidsboende. Han hade tidigare rest i Nepal och när det var dags för examensarbete kom han på idén att studera vårdpersonalens upplevelser. Till exempel frustrationen över att svårt sjuka patienter hellre vänder sig till den lokala shamanen än till läkaren.

– Det finns många hinder för patienter som behöver vård, till exempel kulturella. Även om det finns statlig vård som ska vara gratis för alla går lokalbefolkningen hellre till shamanen som behandlar med andeutdrivning och örter, säger Anders Johansson.

Vården blir för dyr

Ett annat hinder, och källa till frustration för vårdpersonalen, är traditionen som gör att mannen hindrar kvinnan från att söka vård eftersom det blir för dyrt. Det kan också vara omöjligt att ta sig fram då vägnätet på sina ställen är obefintligt.

– Även om en patient lyckas ta sig till sin lokala vårdinrättning inser personalen att han eller hon inte kommer klara av att ta sig till mer avancerad vård och inte heller har råd med medicinerna, säger Anders Johansson.

Roliga och bra lösningar

Ur frustrationen växer fantasin och Anders Johansson mötte många finurliga och roliga lösningar som vårdpersonalen tar till. Ett exempel är läkaren som hade turen att få utbilda sig i huvudstaden Katmandu. När han upptäckte att det fanns mobiltäckning i närheten av hans hemby, började han springa 20 minuter upp på en kulle för att ringa sin gamla mentor i Katmandu när han behövde rådgöra om svåra patientfall. Och sedan sprang han ner igen.

Ett annat exempel är kvinnan som driver en liten vårdinrättning på 4 000 meters höjd och som var fjärde månad bär upp en ultraljudsutrustning och ett litet elverk på berget för att undersöka alla gravida i hennes upptagningsområde. På så sätt kan hon i ett tidigt stadium upptäcka problem och hänvisa kvinnorna till mer avancerad vård.

Anders Johansson säger att det är mycket han tar med sig hem till Sverige, till exempel insikten om hur förspänt vi har det i Sverige trots klagomålen om arbetsbelastning och bristande resurser.

Hur länge sitter den ödmjukheten i?

– Haha! Vi får väl se men jag hoppas att jag bär med mig den länge. Jag fick se många roliga och bra lösningar i Nepal och det är samma för oss. Man får helt enkelt göra så gott man kan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida