Karlstad. Extraordinära åtgärder för att hindra akutkris

Karlstad. Extraordinära åtgärder för att hindra akutkris
Akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad har förlorat 26 sjuksköterskor i år. Foto: Ainali

Brist på sjuksköterskor hotar patientsäkerheten vid akutmottagningen, säger ledningen. Nu höjs lönerna för att försöka behålla dem som är kvar.

I dagsläget saknas ungefär 20 procent av de sjuksköterskor som behövs på akutmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Flera sjuksköterskor har sagt upp sig de senaste veckorna och totalt är det 26 sjuksköterskor, inklusive två avdelningschefer, som slutat i år.

Tidsbegränsad lönehöjning

Nu tillgriper ledningen ”extraordinära åtgärder” för att säkra bemanningen. Enligt divisionschefen Henrik Svensson närmar sig bemanningsläget en kritisk punkt där patientsäkerheten skulle kunna hotas.

Från den 1 oktober införs därför ett lönetillägg för alla sjuksköterskor på 1000 – 3000 kronor beroende på erfarenhet. Tillägget är tidsbegränsat fram tills en ny, utlovad arbetstidsmodell är klar. Dessutom utgår 100 kr extra per timme till dem som går in och tar extrapass från 1 oktober.

Fatou Bengtsson, facklig förtrondevald för Vårdförbundet, tycker det är bra att ledningen nu förstår hur allvarlig situationen är, men menar att åtgärderna kommer för sent och säger att det inte bara handlar om lönerna.

Många är utarbetade

– Vi har varnat för det här länge och jag är rädd för att ett par tusenlappar tyvärr kanske inte kommer att få sjuksköterskorna att stanna. Det handlar lika mycket om en dålig arbetsmiljö. Vi har redan jobbat många extrapass och mycket övertid. Många är trötta och orkar inte mer.

Vårdfokus har tidigare berättat om de långvariga problemen på akutmottagningen i Karlstad och personalens krav på bättre villkor, se länk till höger. Utöver bättre löner har sjuksköterskorna också ställt krav på arbetstidsförkortning och resursförstärkning.

Medarbetarna som akutmottagningen tappat har gått till andra verksamheter inom landstinget där det också är brist på sjuksköterskor. En del har lämnat landstinget helt och hållet och sökt sig till kommunerna eller över gränsen till Norge.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida