Anställda på tio avdelningar vid sjukhusen i Karlshamn och Karlskrona erbjuds 500 kronor i timmen för att jobba under semestern. Det skriver Blekinge läns tidning.

– Det handlar om arbetsplatser där behovet är som störst. Det är ingen optimal lösning, men anledningen till att vi tar till den här drastiska åtgärden är för att kunna hålla i gång fler vårdplatser, säger Hans-Christer Björkblom, avdelningschef på landstingets bemanningsenhet, till tidningen.

Inom landstinget saknas redan i dag ett 60-tal sjuksköterskor vilket gör det svårare att få sommarschemat att gå ihop.

En veckas arbete med den extra timlönen blir närmare 20 000 kronor, vilket är i nivå med vad bemanningsföretagen betalar, enligt Björkblom.

Vårdförbundet i Blekinge ser erbjudandet som ett desperat försök att lösa en akut situation, men menar att det behövs en mer långsiktig strategi för att avhjälpa bristen på sjuksköterskor och att Vårdförbundets medlemmar måste värderas högre.

I Blekinge handlar det alltså om att jobba på semestern för en högre timlön, annars är det vanligare att extra pengar erbjuds för att flytta semestern. Inom till exempel Västra Göatalandsregionen har man tagit beslut om att de verksamheter som inte kan hitta andra lösningar för att fylla sommarens schemaluckor kan betala 5 500 kronor per vecka för semester som flyttas utanför ordinarie semesterperioder.