Organisationen Läkare utan gränser är mycket kritisk till att så lite görs för att förhindra att människor dör när de försöker ta sig över Medelhavet.

– En massgrav håller på att uppstå i Medelhavet och orsaken är den europeiska politiken. Tusentals desperata människor flyr kriser och krig men Europa har valt att stänga sina gränser. Människor som söker skydd är därför tvungna att riskera sina liv och dö ute till havs. Det finns ingen tid att förlora, dessa liv måste räddas nu, säger Loris De Filippi, ordförande för Läkare utan gränser i Italien.

Tusentals dödsoffer

Från och med maj inleder organisationen en sök- och räddningsoperation ute till havs i samarbete med MOAS (Migrant Offshore Aid Station).

Under sommarmånaderna kommer fartyget Phoenix att åka omkring i Medelhavet söder om Italien för att leta efter, rädda och ge medicinsk hjälp åt nödställda flyktingar.

Ombord finns två läkare och en sjuksköterska som kommer att arbeta med livräddning, uttorkning, brännskador, allvarlig solbränna och nedkylning, uppger Läkare utan gränser.

Bara den senaste veckan har 11 000 personer riskerat sina liv för att ta sig över Medelhavet och det rapporteras om mer än 1 000 dödsoffer. Under 2014 dog fler än 3 400 när de försökte ta sig över havet och i takt med den ökande strömmen av flyktingar befarar Läkare utan gränser att det blir ännu fler i år.