I dag, på den internationella biomedicinska analytikerdagen, har personal från hela landets sjukhuslaboratorier visat upp sina färdigheter för allmänheten och för andra personalgrupper.

Vårdfokus åkte till Helsingborg där biomedicinska analytiker hade satt upp flera bord i den avlånga lasarettsentrén. En strid ström av patienter, närstående och personal passerade förbi.

Många nyfikna

Många stannade till och var nyfikna. Borden var fyllda med allt från gamla tiders glaskolvar och mätrör med färgglada vätskor i, till moderna patientnära mätinstrument, mikroskop och olika broschyrer som visar vad det innebär att vara biomedicinsk analytiker.

– Vad är det? undrar till exempel Petra Walfridsson, och pekar mot den stora blåvita banderollen som tillsammans med egenhändigt gjorda affischer om olika specialiteter är uppsatta på väggen bakom borden.

Foto: Anders Olsson Petra Walfridsson diskuterar med biomedicinska analytikerna Ragnhild Sandgren och Anna Larsson från klin kem.

Petra Walfridsson har diabetes och har kommit till sjukhuset för att få sitt medelblodsocker, HbA1c, mätt. På banderollen står det med stora bokstäver "Biomedicinsk analytiker", och när Ragnhild Sandgren och Anna Larsson från klin kem förklarar att det är ungefär samma sak som gamla tiders "lab assar" förstår hon genast vad det handlar om.

– Aha, ja men det vet jag ju vad det är, men allt ska ju ha så fina ord nu för tiden, säger hon samtidigt som hon frågar om möjligheten att lämna blod.

– Självklart, säger Lisa Carlsson, som står en bit bort och hör diskussionen. Hon arbetar på blodcentralen och kan ge Petra Walfridsson mycket exakta besked om vad som gäller.

Får kunskap om sin mans prover

En stund senare stannar Susan Larnert till vid bordet. Hon lutar sig mot sin rollator samtidigt som hon intresserat bläddrar i några av alla de broschyrer som ligger på bordet. Allt i väntan på att hennes man, som behandlas för blodcancer, ska få sina blodprover tagna inne på en av sjukhusets mottagningar.

Foto: Anders OlssonLisa Carlsson från blodcentralen berättar för Susan Larnert vad hennes mans prover är till för.

– Det är alltid spännande att få veta vad som händer med sådant som man egentligen inte vet någonting om, säger hon, och frågar Lisa Carlsson om hon möjligtvis vet vad som händer med de prover som tas på hennes man.

Susan Larnert får genast veta att de bland annat kan ge svar på om behandlingen kan fortsätta som planerat eller inte.

– Ser man att de vita blodkropparna är för få kanske det måste göras ett uppehåll i behandlingen, eftersom din man då är extra känslig för infektioner. Men det kan också hända att han skickas till mig på blodcentralen för att man upptäcker att han behöver få en blodtransfusion, säger Lisa Carlsson.

Susan Larnert nickar nöjt och slår sig ner vid det stora mikroskopet en bit bort, där Anneli Mårtensson från patologen låter henne titta på ett vävnadssnitt från en njure.

Foto: Anders Olsson– Otäckt, men det är ju fantastiskt att man kan göra så tunna skivor att det går att se cellerna, säger Susan Larnert fascinerat.

Vill bli uppmärksammade

Ett viktigt syfte med den här dagen är just att göra allmänheten uppmärksam på vad en biomedicinsk analytiker gör.

– Vi har viktiga roller inom sjukvården, men arbetar mer osynligt än många andra eftersom vi inte har lika mycket patientkontakt, säger Mika Arleklo från klin kem.

Hon står och pratar med en grupp yngre personer som stannat till vid bordet. En av dem är en ung sjukgymnaststudent.

– På rak arm kan jag inte svara på vad ni gör. Men av namnet att döma kan jag ju på ett ungefär räkna ut vad det är ni sysslar med och att det är på labben ni hör hemma, säger han och skyndar vidare med sina kamrater.