Sjuksköterskebristen gör att rättspsykiatrin stänger sin avdelning på Karlahuset i Örebro. Fyra sjuksköterskor ska egentligen arbeta på avdelningen, men sedan april har bara en sjuksköterska funnits där – på halvtid.

Verksamhetschef Agneta Westman tror att det är nödvändigt att utveckla sjuksköterskerollen om det ska vara möjligt att rekrytera sjuksköterskor till rättspsykiatrin.

– Alla måste göra sin läxa – vi också. Även om vi lyckas rekrytera nyutexaminerade sjuksköterskor säger de ofta att de inte vill släppa somatiken och slutar ganska snart. Vi behöver hitta ett sätt att göra psykiatrin mer attraktiv, som ett traineeprogram till exempel, säger hon.

Inga uppsägningar

Rättspsykiatrin ingår i kliniken som heter psykiatrisk rehabilitering och rättspsykiatri och har över 200 medarbetare. Personalgruppen på Karlahuset behöver inte lämna kliniken och ingen blir heller uppsagd. För patienterna innebär stängningen att fler ges psykiatrisk vård i andra län.

– Vi släpper de här lokalerna nu, men hoppas på sikt att fler av dem som behöver rättspsykiatrisk vård ska kunna få den inom länet. Redan i dag vårdas omkring tio patienter i andra län och det är inte den bästa lösningen, säger Agneta Westman.

I och med stängningen av Karlahuset försvinner nio vårdplatser och en av fyra rättspsykiatriska vårdavdelningar i Region Örebro län. Kvar finns tre avdelningar på Mellringekliniken.