Ottar berättar bland annat om en 13-åring som går till apoteket tillsammans med sin mamma för att hämta ut en p-stav som skrivits ut av en barnmorska på ungdomsmottagning. Men apoteksbiträdet vägrar lämna ut det med hänvisning till att dottern är för ung för att ha sex och mamman blir ifrågasatt.

Moraliserar kring sex

Enligt tidningen Ottar har det hänt fler liknande incidenter på andra apotek runt om i landet. Marta Hansson Bocangel är barnmorska och arbetar med frågor som rör ungdomsmottagningarna i Stockholms läns landsting. Hon ser en koppling mellan skärpningen av sexualbrottslagen och apotekspersonalens agerande.

– Det började hända något när sexualbrottslagen skärptes. Det skapades ett utrymme för att ha åsikter i moraliska frågor, kring vem som ska ha sex och inte, vilket är problematiskt. Jag tycker man kan se en våg av nymoralism i samhället, säger hon till tidningen Ottar.

Hänvisar till riktlinjer

Det var 2005 som lagen skärptes vilket innebar att allt sexuellt umgänge med barn under 15 år skulle bedömas som våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn. Men det finns en regel som säger att om det handlar om två unga som är nära varandra i ålder och båda har samtyckt till sex ska inte åtal väckas.

Företrädare för apoteken som Ottar talat med anser inte att det handlar om moraliska bedömningar utan hänvisar till regler och riktlinjer som de är skyldiga att följa. Det handlar bland annat om att vissa preventivmedel inte är testade på unga under 18 år och att det måste ske en särskilt noggrann kontroll om de skrivs ut till yngre tonåringar.