Förtvivlat läge på Sahlgrenska – många beordras jobba extrapass

Förtvivlat läge på Sahlgrenska – många beordras jobba extrapass
Under den andra semesterperioden har bemanningssituationen blivit akut på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Arkivbild: Marie Ullnert

Sjuksköterska arbetade fyra dubbelpass på en vecka. Vårdförbundet kräver snabba åtgärder.

Efter nödrop från förtvivlade medlemmar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gjorde Vårdförbundet i veckan akuta arbetsmiljöronder tillsammans med arbetsgivaren.

– Det var en av de jobbigaste arbetsmiljöronder jag gjort, säger huvudskyddsombudet Monika Djurner.

Vet aldrig när de kommer hem

Sjuksköterskor berättade om att de har hjärtklappning när de går till jobbet, att de blöder näsblod av stress.

– En sjuksköterska hade jobbat fyra dubbelpass på en vecka, andra säger att när de går till jobbet vet de inte längre när de kommer hem.

Ett dubbelpass kan innebära att man börjar arbeta 6.45 på morgonen och går hem först 21.30 på kvällen. Eller att man börjar jobba kväll och sedan fortsätter hela natten, sammanlagt 18 timmars arbete.

Monica DjurnerMonika Djurner är huvudskyddsombud på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Beordrade extrapass

– Det här är arbetspass som arbetsgivaren beordrat, våra medlemmar gör inte detta frivilligt längre för de orkar helt enkelt inte, säger Monika Djurner.

Det är framför allt sedan förra veckan, då den andra semesterperioden började, som läget blivit akut. Värst är situationen på medicinklinikens vårdavdelningar.

– Vi visste att det skulle bli tufft när vi gick in i sommaren och vi har varnat arbetsgivaren. De skyller på att det inte finns sjuksköterskor, men vi anser att det inte handlar om en brist utan på att villkoren är för dåliga, säger Monika Djurner.

Hyrsjuksköterskor skickas tillbaka

Det har också visat sig vara problem med en del av de bemanningssjuksköterskor som Sahlgrenska har valt att ta in.

– Förr var de som arbetade för bemanningsföretag oftast erfarna sjuksköterskor, men nu kommer även helt nya in som hyrpersonal. Det har hänt att man har varit tvungen att skicka tillbaka personal som inte fungerat och vi har chefsmedlemmar som kontaktar oss för att de är oroliga över hur det ska gå.

Vårdförbundet har nu gett arbetsgivaren fram till klockan 12 på måndag för att lägga fram en åtgärdsplan. Om man inte blir nöjd med arbetsgivarens åtgärder görs en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Dra ner på vårdplatser

– Vi anser att det enda som går att göra med omedelbar effekt tyvärr är att dra ner på antalet vårdplatser. Den här situationen håller inte i två och en halv vecka till, säger Monika Djurner.

Om det är möjligt att minska på antalet vårdplatser mer än vad som redan gjorts inför sommaren kan inte Lars Möllgård, tillförordnad verksamhetschef för verksamhetsområde medicin på Sahlgrenska, svara på.

– Vi för hela tiden en dialog kring detta, hur många vi kan ta in, vad vi klarar. Vi måste ju väga in hur inflödet ser ut, säger han till Göteborgs-Posten.

Han håller dock med om att det är en svår bemanningssituation med många extrapass.

– Det är naturligtvis ohållbart i längden. Vårdenhetschefen har också fått i uppdrag att senast på måndag ha en handlingsplan med åtgärder klar, säger han till GP.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida