Dessutom får Socialstyrelsen en kraftig höjning av anslagen för att kunna granska och validera legitimationer snabbare. I dag är väntetiderna mycket långa.

Snabbspåret för vårdpersonal med yrkeslegitimation presenterades av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och sjukvårdsminister Gabriel Wikström vid en rekryteringsmässa för nyanlända som anordnades i Stockholm i dag.

Från Etiopien

Omkring 350 nyanlända arbetssökande med legitimationer inom vården hade samlats för att få mer information och träffa arbetsgivare. Bland många läkare, apotekare och tandläkare hittade Vårdfokus sjuksköterskan Yordanos Tetemke Tsehaye.

För ett och ett halvt år sedan kom hon till Sverige från Etiopien. Just nu arbetar hon som undersköterska inom äldreomsorgen, samtidigt som hon läser svenska och försöker lära sig så mycket som möjligt för att kunna klara kunskapsprovet senare.

– Jag har fått besked från Socialstyrelsen att min etiopiska utbildning är godkänd, men jag måste lära mig mycket mer svenska för att kunna arbeta som sjuksköterska, säger Yordanos.

Svårt kunskapsprov

Och så är det det där med kunskapsprovet. I dag klarar bara tio procent provet första gången och därför är introduktionskurser en viktig pusselbit för att fler legitimerade ska kunna börja arbeta i vården.

Snabbspåret har tagits fram av regeringen i samarbete med de fackliga organisationerna, arbetsgivarna och berörda myndigheter och består av fyra delar:

1. Validering av utländska legitimationer ska gå mycket fortare än i dag. Socialstyrelsen får en mångdubbling av de pengar man fått för detta tidigare. Nästa år handlar det om 65 miljoner kronor extra och från 2017 blir det 42 miljoner extra per år.

2. Arbetsförmedlingen kommer att erbjuda kurser i yrkessvenska för dem som har utbildning inom hälso- och sjukvård. Detta ska komma i gång så snart som möjligt.

3. Ökat samarbete med arbetsgivare och fackliga organisationer för att snabbt få fram fler praktikplatser.

4. Lärosätena ska tillhandahålla introduktionskurser inför Socialstyrelsens kunskapsprov för sjuksköterskor, läkare, tandläkare och apotekare. Dessa kan förhoppningsvis komma i gång i vår.

Klar om ett år

Yordanos hoppas att hon ska kunna ansöka om legitimation som sjuksköterska om ungefär ett år. Då har hon förhoppningsvis lärt sig tillräckligt mycket svenska för att klara kunskapsprovet och gjort den praktik som krävs.

– Jag trivs bra med att arbeta inom äldreomsorgen, men vill gärna få användning för min sjuksköterskeutbildning, säger hon.